Bezzeg Ausztria!

Bezzeg Ausztria!

Bezzeg az osztrák egészségügy!

2016. június 08. - bezzegausztria

Elektronikus betegkarton? Teljeskörű online orvosi ügyintézés? 21. századi, korszerű, elektronikus egészségügy mindenkinek? Magyarországon ettől meg odébb vagyunk. Bezzeg Ausztriában mar kifejlesztéttek és fokozatosan be is vezetik ELGA-t, az elektronikus betegkarton rendszert. Csakhogy..

01.png

10 év után itt Ausztriaban azt gondoltam, már nagy meglepetés nem érhet, de néhány napja, a háziorvosi rendelőben várakozva, egy csinos kis brussúrára lettem figyelmes: "ELGA: a türelmes várakozástol a keserű igazságig!" Első pillantásra azt hittem, végre megtudok valami érdekeset a várva várt új elektronikus egészségügyi rendszerről, de amit ebben a füzetkeben találtam, arra még Magyarországon sem számitottam volna..
Diohéjban annyit, hogy az osztrák társadalom nem rajong az új rendszerért: sokan első sorban adatvédelmi okok miatt kritizálják, vagy félnek az ELGA-tol, masok pedig egyszerűen nem szeretik a változásokat. Ami viszont nagyon durva, hogy
a bécsi orvosi kamara ennél is tovabb megy, szemben az osztrák egészségügyi kormányzat több mint 10 éves eziranyú erőfeszitéseivel, aktív kampányba kezdett, hogy meggyőzze az embereket, az új rendszer alkalmatlanságárol.
E kampány részekent készült egy kis tájekoztató füzet is, melyet most bemutatok.

Mar a füzetke boritója is elég vészjósló, de itt meg azt reméltem, hogy csak nehany félreértés lesz eloszlatva az uj rendszerrel kapcsolatban:

03.png
Kinyitva a füzetet, ez a kis hangulatmérő elég világossa teszi: az orvosi kamara szerint ELGA = ROSSZ!
02.png

Részletes forditást nem teszek közze - beszkennelve csatolom a teljes brossúrát a poszt végén -, a lényeg azonban, hogy a bécsi orvosi kamara szerint, az új rendszer:
  • nem tartalmaz minden szükséges betegadatot,
  • nem kezel több lelet típust (pl. röntgen),
  • a keresője egyszerűen rossz, az orvosoknak rengeteg többletmunkát okoz,
  • nem elérhető minden érintett orvos szamara, viszont,
  • hozzáférést enged az érzékeny adatokhoz nem jogosult felhasználoknak is,
  • nem védi megfelelően az adatokat,
  • a betegadatok hálózatba szervezése miatt, ha egyszer feltörik a rendszert, minden adatot el lehet lopni.

Mindezek után pedig a kedves olvasóra bizza, hogy inkabb minden maradjon a régiben, vagy mégis legyen ELGA. :-)

Hogy mindebben mennyi a politika, mennyi az igazság és hogy hogyan működik a rendszer valojában, azt majd az idő eldönti. Azt viszont jol látni, hogy az osztrák egészségügy fogaskerekei, a szakmai egyeztetések, bezzeg Ausztriaban.. sem..

És ez is Ausztria!

A füzet innen letölthető: http://www.aekwien.at/aekmedia/160222_Folder_ELGA-Mythen.pdf

Itt pedig amit beszkenneltem:

elga_mythen_seite_1.jpg
elga_mythen_seite_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bezzegausztria.blog.hu/api/trackback/id/tr848787136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2016.06.08. 13:18:17

Nálunk akadnának így a fogaskerekek, boldogok lehetnénk.

room_101 2016.06.08. 13:35:15

Magyar birkának jó lesz az.

Boka1 2016.06.08. 13:49:48

Ott szeretnék beteg lenni

Advanced Flight 2016.06.08. 14:30:14

Aszittem, minimum egy döglött patkányt talált a rendelőben, vagy valami effélét....

Bambano 2016.06.08. 15:42:27

az alapprobléma, amit nálunk is elkövettek, mikor jogász hitte magáról, hogy ért a számítógéphez, az, hogy a jelenlegi helyzet sem nyújt érdemi védelmet az adatok számára. tehát az a félelem, hogy feltörnek egy rendszert és elviszik az adatokat, jogos, csak az a tévedés van mögötte, hogy azt hiszik, ha több rendszerben szétszórva lennének az adatok, nem tudnák ugyanezt megszerezni.

2016.06.08. 17:53:22

Ez legyen a legnagyobb bajuk.

Apám (Isten nyugosztalja) jogosult volt Ausztriában egészségügyi ellátásra. Oberpullendofban (párezer lakosú városka) komplett szívgyógyászati ellátást kapott, annak kivételével, hogy a pacemaker beültetésére felvitték Bécsbe 1 napra.

Később volt Budapesten is a szívével. Ott megkérdezték tőle, hogy milyen csókja van, mert a beépített pacemaker a legdrágábbak egyike....

Másik alkalommal felmentünk a Gottsegenbe Bp-re, reggel kilencre (200 km-ről) és úgy hogy foglalt időpontunk volt, délután kettőkor jutottunk be az orvoshoz.... és még az orvos volt megsértődve, hogy reklamáltam, hogy idejöttünk időre messziről és 5 órát kellett várnunk.

Ez van. Ha szembejönnek, akkor talán utolérjük őket egy 25 év alatt.

dr. pretender 2016.06.15. 19:56:51

én úgy tudom, hogy az ELGA rendszerben pont hogy nincs központi adattárolás

bezzegausztria 2016.06.17. 14:01:51

@dr. pretender: köszi az észrevételt! Valóban, a betegadatok nem központositva lesznek tárolva, "csak" hálózatba lesznek szervezve.

dr. pretender 2016.06.17. 23:17:12

a legtöbb országban ezt úgy oldják meg, hogy a központi rendszer csak egyfajta index, "tartalomjegyzék", ami csak azt tudja, hogy melyik adat hol található meg, de magát az adatot nem tárolja. illetve szükség esetén az adat lekérésekor biztosítja a titkosított kapcsolatot. bocs, nem vagyok informatikus, nem tudom, jól írtam-e le :D mindenesetre nem tudom, hogy van-e ennél jobb megoldás, mert a rendszerek összekapcsolását valahogyan mégiscsak biztosítani kell. nem hallottam még visszaélésről ezzel kapcsolatban, de sok helyen nagy az ellenállás. azért egy ilyen rendszer elég komoly hitelesítéseket igényel, mielőtt vki hozzáfér, ráadásul naplóz minden belépést, persze biztosan meg lehet hackelni ezt is.
süti beállítások módosítása